Snurrig i bollen

Ja nu har jag precis suttit och skrivit en första del av ett av arbetena som ska vara klart innan måndag. I kursen "människan socialt och kulturellt". Den här första uppgiften gick ut på att vi skulle skriva och förklara vad kultur och socialisation är för någon som inte vet och publicera det i ett gruppforum i first class så ska vi diskutera varandras arbeten. Efter vi har diskuterat och så ska vi skriva ett nytt arbete baserat på detta men lite mer ingående och större och maila det till läraren och det senast måndag då.

Här är mitt arbete för er som är intresserade. Och kom då ihåg att jag inte gjort nått skolarbete sen jag tog studenten -04 och det var då inte mycket jag engagerade mig i skolan då kan jag lova.


Kultur är något som alla folkslag och länder har. Kultur kan till exempel vara ett helt folkslags sätt att leva med dess lagar och regler och deras seder och traditioner. Vad man har för kultur kan bland annat påverkas av vilken religion man tillhör eller vilken klass i samhället man tillhör. Så även inom samma land kan kulturen variera väldigt mycket.

Kultur är även yttringar för skapande och kreativitet som konst, musik, litteratur och hantverk. Och man kan nog även säga att inom musik och sport m.m finns det en egen kultur till exempel hårdrockskulturen eller fotbollskulturen.

Ordet kultur i sig betyder odling därav ordets användande i till exempel bakteriekultur m.m.

En kultur är något man föds in i och uppfostras in i av sina föräldrar men är inget som behöver vara bestående då man utvecklas och intresserar sig för andra saker kan även personens kultur ändras.

Socialisation är något vi uppfostras med och det är genom socialisation vi lär oss att anpassa oss till just den kultur som råder när och där vi växer upp. Hur man ska bete sig i dom mänskliga relationerna och i olika livssituationer. Socialisationsprocessen gör att man lättare kan följa normen inom den kultur man tillhör.

Kultur kan till exempel vara att vi målar påskägg vid påsk här i sverige till att vi har en viss musikkultur som till exempel dansband som nog många anser som riktigt svensk kultur. Och socialisation är att vi växer upp med att våra föräldrar lär oss att måla påskägg vid påsk och att det ska vara så. Och att dom sätter på dansbandsmusik i stereon så att vi växer upp med och känner igen denna musik.

Detta är hur jag skulle försöka förklara kultur och socialisation lite kort för någon som inte vet vad det är. Källor jag använt är wikipedia och mina egna erfarenheter, funderingar och åsikter. Läroboken har jag inte använt då jag inte har den än.



Men nu är jag bra snurrig i bollen kan jag lova och resten av kvällen ska jag inte tänka på nått viktigt alls. Imorgon blir det nya tag för då tänkte jag ta tag i historia uppgiften sen har jag även fysisk lektion på skolan mellan halv 5 och åtta på kvällen.....Phuuu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!